KREATIVITÁS – JIAIDO Meditation Center

KREATIVITÁS

Az élet alapelve

A művészi és kreatív kifejezés az emberi természet fontos része. Manapság azonban a kreativitást gyakran csak egy szűk kör kiváltságaként értelmezik, míg sokan azt hiszik, hogy ők egyáltalán nem kreatívak, és nem érhetnek fel a művészet szintjére.

Ez könnyen megváltozhatna, ha ráeszmélnénk arra, hogy a kreativitás, az alkotókészség nem csak bizonyos emberek kiváltsága, hanem az emberi élet alapelve. Csak meg kell tanulnunk, hogyan kapcsolódjunk hozzá és hogyan tegyük azt mindennapi életünk szerves részévé.

Fontos megérteni, hogy a kreativitás nem csupán művészeti formákban nyilvánul meg, hanem az élet számos területén jelen van: a szóbeli önkifejezésben, problémamegoldásban és a mindennapi élet praktikus dolgainak megszervezésében is.

Napjainkban ennek a képességünknek egyre nagyobb jelentősége van. Egy olyan társadalomban élünk, ahol folyamatosan arra ösztönöznek minket, hogy mindent fogyasztóként szemléljünk, keresve a kész megoldásokat, amelyekért fizethetünk. Ha teljesen hozzászokunk ehhez, egyre passzívabbá és motiválatlanabbá válunk saját eredetiségünk kifejezésében, és fokozatosan elveszítjük az érzést, hogy igazán élünk.

A JIAIDO abban támogat, hogy alkotó, teremtő lénnyé váljunk életünk minden területén. A gyakorlással utat találunk a kreativitás forrásához és ezáltal független, magabiztos, sokoldalú emberré válhatunk.

A JIAIDO hatása a kreativitásra

A Tai Sabaki és az ATE gyakorlatok ellazítják a testet és lecsendesítik az elmét, így a figyelmünk a külső történésekről a belső világunk felé fordul, és a tudatosság kiterjed. A JIAIDO mozgásmeditáció megemeli a Csí (Ki), az életerő áramlását a testben. Emellett fejleszti a koncentrációs képességet, hogy hosszabb ideig tudjunk egy adott dologra összpontosítani. Ez a két hatás együttesen hatékonyan segíti a kreatív folyamatok beindulását.

Amikor a test és az elme összhangba kerül, új ötletek és lehetőségek bukkannak fel. Ezért van az, hogy a JIAIDO gyakorlói gyakran számolnak be arról, hogy már néhány hónap gyakorlás után inspirációra leltek, és olyan kifejezési formákban kezdtek alkotni, amelyek korábban nem voltak jellemzőek rájuk.

Valaki elkezd zenélni, játszani kezd egy új hangszeren, valaki könyvet vagy verset ír, más a kulináris művészetek irányába fordul, vagy életében először festeni kezd.

A tiszta, ego nélküli kreativitás csak meditatív létből és csendességből fakad, sosem stresszből vagy destruktív elme állapotokból.

A JIAIDO gyakorlás fokozatosan átalakítja az elme berögzött mintáit, és elvezet a fejből, az intellektusból a szívbe. Az innen fakadó alkotás mindig friss, eredeti és élő lesz.

Ahhoz, hogy ezt szabadon kifejezhessük, el kell engednünk az ítélkezést, a versengést és az elvárásokat. Ehelyett rá kell hangolódnunk tudatosságunk azon részére, ahol az inspiráció és az intuíció születik.

Kreatív gyakorlatok a JIAIDO-ban

A JIAIDO-ban a különböző kreatív gyakorlatok ugyanazokon az elveken alapulnak: tudatos mozdulat, légzés és folyamatosan fenntartott figyelem. ​

A gyakorlat maga lehet zene, éneklés, szabad tánc, festés, írás vagy bármilyen más önkifejezési mód., ​

Ezáltal ébresztgetjük, erősítjük azt a nyitott létállapotot, ahol nincs sem kétség, sem félelem, sem ítélkezés önmagunk felett, mely akadályozhatná az alkotói folyamatot.

Bármi születik ebben az állapotban, az inspiráló, felemelő lesz, szépséget, örömet és boldogságot hoz az alkotójának és közönségnek egyaránt.

Az alkotás tárgya és eredménye azonban csupán másodlagos. A JIAIDO célja a tudatos kreatív tevékenységekkel, hogy minél inkább jelen legyünk a mindennapi életünkben, kapcsolódva önmagunkhoz és az élet teljességéhez.

Ami ebből a szándékból fakad, amellett, hogy szépséget és örömet hoz mindenki számára, egy magasabb célt is szolgál egyúttal: spirituális gyakorlattá válik, a belső átalakulás eszközévé.

Közelgő események